tiistai 11. marraskuuta 2008

Nivavaara Karungissa

Torniojoen varressa, Korpikylässä on  paikalliset maastonmuodot huomioiden komea Nivavaara (124,4 m). Päätien varren parkkipaikalta huiputus onnistuu vaivattomimmin, vaara on nimittäin ihan tiessä kiinni. Kaakamavaaralle (sille toiselle kylän mainitsemisen arvoisista mäistä)  pitää jo vähän kulkeakin eikä mitään portaita ole. Viereinen kuva on otettu joulukuussa 2007.

Nivavaara on kuuleman mukaan Karunkilaisten suosima retkikohde, ja onpa maanmittari Maupertuiskin siellä aikanaan kulkenut. Eipä siis ihme, että vaaran päälle on vedetty Gröna Jobbet-projektin tuloksena myös lyhyt reitti suoraan valtatieltä ja tulipaikka. Huipulla alempi sankka metsä muuttuu lohkareiseksi kivikoksi

Korkeimmassa kohdessa on vanhan kolmiomittaustornin jääneet ja huipun juurella,  näköetäisyydellä tulipaikasta, todennäköisesti jonkin teleyhtiön alunperin rakentama maja. 

Hyvällä kelillä päältä aukeaa komeat maisemat jokilaaksoon, ja laki on itsessäänkin jo käymisen arvoinen nähtävyys. 
Päätieltä lähtevälle reitille on rakennettu myös portaita kulkua helpottamaan joten perille pääsee melkein nappaskengissä. Talvella lähestyisin muualta kuin parkkipaikalta. Mopolla tai kelkalla ei taida huipulle päästä, liekkö sen takia tulipaikkakin pysynyt siistinä, kaikkia kelkkailijoita tai mopoiljoita moisesta käytöksestä mitenkään syyllistämättä. 

Puuhuoltoa ei paikalla ole, mutta ainakin tätä kirjoitettaessa oli paikalla vielä tarpeeksi rakennustöistä ylijäänyttä puuta makkaratulien tekoon.

Käymisen arvoinen paikka, paljon nähtävää vähällä vaivalla. Vieressä vielä vähän syksyistä kukintaa Nivavaaran lohkareen päältä.  

Ei kommentteja: